Studiebesök på Tesla


Idag var en del av oss på studiebesök på Tesla i Fremont, Kalifornien. Sluttentorna i sommarkurserna börjar närma sig och flera av oss passar på att göra några sista resor, så Tesla blev tyvärr det sista studiebesöket vi hinner med här. Men oj vilket bra avslut det blev på studiebesöken!

Först fick vi åka ett guidad tur genom fabriken och se alla stegen i tillverkningsprocessen. Vi var minst sagt imponerade av de många och avancerade robotarna som användes i produktionslinan. Teslas anläggning i Fremont är hub för Model S, Model 3, Model X och Model Y. Vår otroliga guide Thomas berättade även att fabriken hade den snabbaste genomloppstiden av alla biltillverkare i Nordamerika och är 1.75 kvadratkilometer stor, lika stor som tre Disneyland. Fabriken köptes från Toyota 2010 och var tidigare en del av ett samriskföretag mellan Toyota och General Motors. När Toyota och General Motors beslutade att avsluta samarbetet, hotades fabriken av nedläggning. Då valde Tesla att förvärva den och omvandla den till sin huvudsakliga produktionsanläggning. Utanför fabriken lyckades vi spana in en Semi Truck utanför, Teslas revolutionerande el-lastbil. Någon Cybertruck såg vi dock tyvärr inte, även om den initialt byggdes här.

Efter fabriksturen fick vi träffa Jacek Lecybil, som är senior manager för Process and Analytics på Tesla. Han berättade bland annat att Tesla skiljer sig på så sätt att de har starkt fokus på elektrifiering och att Elon Musk är väldigt närvarande och drivande. Han berättade även att en annan aspekt som gör Tesla unikt är deras strategi för vertikal integration. Istället för att förlita sig på externa leverantörer för komponenter och teknik, har Tesla tagit kontroll över hela produktionskedjan genom att tillverka mycket av bilens teknologi internt. Vi fick även höra om deras banbrytande framsteg inom självkörande teknik, Autopilot- och Full Self-Driving (FSD)-funktioner.

Tack för att vi fick komma på besök och tack till alla som tog emot oss! 

,