Startup-projekt för Refiberd


Emil Madsstuen, Emilia Bengtsson, Kevin To, Filip Hjärtström & Arvid Stenberg

Hej från Emil, Emilia, Kevin, Filip och Arvid! 

Vi har gjort vårt projekt för företaget Refiberd som grundades under Covid-19 av två superinspirerande kvinnor som såg den monumentala krisen som världens textilavfall utgör. Företaget har idag ett kontor i Oakland med tre anställda. 

Refiberd har som mål att minimera världens textilavfall som årligen uppgår till 85 miljarder kg, motsvarande en lastbilslast i sekunden. För att lösa problemet måste cirkularitet bli en integrerad del av textilindustrin. Återvinnare kan inte processa osorterat textilavfall, vilket innebär att mindre än 1% av dagens textilavfall återvinns. För att delta i denna globala utmaning har Refiberd skapat en spektroskopi- och AI-lösning som både effektivt och noggrant sorterar textil. 

Det finns två sätt för företaget att monetärisera sin produkt; antingen genom “deployment”, vilket innebär att företaget säljer sin lösning till existerande sorteringsföretag, eller genom att bygga sin egen sorteringsanläggning. Beslutet är viktigt för företaget då det har stor påverkan på hur mycket pengar de ska ta in i sin Series B samt vilken typ av investerare de ska söka efter. Företaget är idag osäkra på hur stor marknaden är för deployment och om denna är värd att rikta sig mot. 

I vårt projekt har vi jobbat nära Sarika, en av grundarna. Vår uppgift har varit att hjälpa Refiberd avgöra hur stor marknaden är för deployment av deras teknik. Detta har involverat att bland annat läsa vetenskapliga- och industrirapporter samt intervjua företagets kontakter inom textil- och återvinningsindustrin för att kartlägga industrins uppbyggnad och hur mycket sorteringsföretagen är villiga att betala för företagets lösning. 

Vi är otroligt tacksamma för att vi har fått möjligheten att göra detta projekt tillsammans med Refiberd och för den stöttning och tacksamhet som Sarika har visat. Vi avslutade projektet med en trevlig lunch och glass tillsammans med Sarika.