Startup-projekt för Einride


Anton Harrie, Johan Andersson, Ibrahim Chit, Carl Thorbjörnsson & Emil Nilsson

Vi valde att utföra vårt projekt hos Einride eftersom de är ett innovativt företag i en intressant bransch, som dessutom har starka kopplingar till Chalmers. Just nu befinner vi oss i hjärtat av Kaliforniens elektrifierings- och automationsnav, som fött fram pionjärer som Tesla och Waymo; mitt i en revolution som ännu inte omfamnats av logistiksektorn. Det är exakt den nischen Einride är redo att fylla.

Med sina etablerade ’grids’ i flera länder över Väst- och Nordeuropa, är Einrides framgång redan ett faktum. Där finns samarbeten med renommerade företag som Lidl, Oatly och PepsiCo på plats. Men även på den amerikanska marknaden har jätteklienter som Maersk, GE Appliances och Bridgestone blivit partners.

I ett fast åtagande till sin amerikanska expansion har Einride öppnat ett kontor i Austin, Texas och är nu i processen att bygga grids runt några av de viktigaste logistiska knutpunkterna i Nordamerika som New York, Vancouver och Los Angeles.

En nyckel i Einrides vision för framtidens logistik är chaufförerna. De stöttar redan sina förare genom att utrusta lastbilarna med innovativa verktyg som fjärrstyrningsmöjligheter och ruttplanering från deras AI-drivna transportekosystem, ‘Saga’. Därtill tror vi att de inneboende egenskaperna hos Einrides intelligenta, elektrifierade lastbilar – som minskade ljudnivåer och vibrationer – bör kunna ge goda arbetsförhållanden.

Hittills har Einrides lastbilsdesigner främst riktat sig till europeiska förare. Men när de nu expanderar till Amerika, är de angelägna om att förstå de unika behoven och preferenserna amerikanska förare har. Det är här vårt team kommer in i bilden.

Vår uppgift är att kartlägga de kritiska frågorna för amerikanska lastbilsförare och ge Einride insikter i hur dessa behov kan skilja sig från dem i Europa. Med lastbilsförarnas behov i förarsätet, ser vi fram emot att hjälpa till att styra Einrides fortsatta framgång när de gör sitt avtryck på andra sidan Atlanten.