Studiebesök på Ericsson


Efter att vi lämnat Berkeleys gråmulna milda morgonluft sprack molntäcket upp söder om San Franciscobukten, där mirakulösa cirklar av ljus sken ikapp med San Francisco 49ers jättelika stadion. Inte långt därifrån möttes vi av ett lika skinande glaskomplex, vars fasad förgyllts med en stor Ericssonlogotyp. Det är något speciellt med den känsla av upprymdhet som infinner sig vid möte med svensk framgång utomlands. 

Väl inne i byggnaden bestod välkomnandet av en buffé med läckerheter; krispiga bakverk, fräsch fruktsallad och en kaffemaskin vars knapp “liten kaffe” faktiskt inte förorsakade ett obarmhärtigt svall av färsk koffeinångande brygd, utan en precis lagom stor kopp. Kanske var det en svensk, måttfull, kaffemaskin vi fick stifta bekantskap med? En maskin som, om den kunnat tala, sugit in luft på norrländskt manér istället för att utbrista i ett ”YEAH DUDE!”? En maskin som, om den kunnat drömma, drömt om ett litet torp vid en sjö, långt bort från alla måsten och bekymmer, istället för en central våning med utsikt över Golden Gate-bron och Alcatraz? 

“Ta mig härifrån”, viskar maskinen förtroligt medan jag håller dess hand värmande mellan mina båda händer.

Ericssons laguppställning för dagen utgjordes av fyra oratorer. Öppningsanförandet levererades av Rikard Pettersson vars titel stavades Senior Director. Pettersson talade om Ericssons innovationslabb D-15; akronym för Drottninggatan 15, vilket var den adress där LM Ericsson på 1870-talet öppnat Ericssons första butik. Labbet hade etablerats 2008 med syfte att lösa Ericssons tekniska utmaningar och identifiera nya affärsmöjligheter. I dagsläget var huvudfokus att lösa utmaningar kopplade till 5G genom omfattande samarbeten med externa partners.

Tatiana Zander, Director, tog därefter över stafettpinnen och talade om disruptiva innovationers betydelse i en värld där mängden data nått astronomiska proportioner. Presentationen innefattade undervisning i blockchain och kvantteknologi samt beskrivning av hur Ericsson tillämpade teknologierna och förutspådde kunna använda dem i framtiden. 

Zeljka Lemaster, Senior Director, stod för djupdykning i Ericssons arbete med artificiell intelligens (AI). Strax under 1000 projekt inom AI bedrevs parallellt av Ericsson.

Vad är verklighet och vad är overklighet? Vad är verklig verklighet och vad är virtuell verklighet? Finns det virtuell overklighet? Om verkliga människor från verkligheten kan befinna sig i den virtuella overkligheten, är den då overklig? I friktionen mellan den verkliga verkligheten och den virtuella verkligheten uppstår det som kallas Extended Reality (XR). Avslutninganförandet signerades Greg Philips, Senior Researcher, och berörde sociala aspekter av XR. I huvudsak talades om den mängd personlig information användare av XR, ofta omedvetet, delade med XR-plattformarnas upphovsmakare och hur XR-användare kunde agera för att själva ta kontroll över sin data.

Tack Rikard, Tatiana, Zeljka, Greg och Pelle för en mycket intressant förmiddag!

Skrivet av: Elias Ljungqvist, Linnéa Ravegård, Andreas Persson, Cecilia Nyberg & Filip Pålsson

,