Studiebesök på Novity


Härom veckan blev vi välkomnade till Start-upen Novity som ligger strax utanför Palo Alto, hjärtat av Silicon Valley. Vi träffade Markus Larsson, en föredetta student från Chalmers Industriell Ekonomi som är grundare och VD för företaget. Studenter på Berkeleyutbytet har tidigare besökt Novity (se äldre blogginlägg för att läsa mer om detta). Under det besöket var Novity ett PARC-bolag (Palo Alto Research Center) men har sedan dess knoppats av. Idag är Novity ett eget bolag!

Novitys affär är att förutspå haverier i maskiner. Fördelen med att på ett effektivt sätt kunna identifiera haverier är att reparationer och underhåll kan planeras innan ett driftstopp uppkommer. Novity har utvecklat avancerade modeller som med hjälp att kombinera ML (Machine Learning) och klassisk fysik. Markus nämnde ordspråket “Physics Always Holds” som de använder internt för att förklara användbarheten av klassiska fysiska lagar i deras utvecklingsarbete. Med hjälp av deras modeller kan de kan förutspå när underhåll behövs cirka 5 dagar innan skadan sker vilket kan spara enorma pengar för företag. Markus nämnde också de positiva effekterna på anställdas arbetsmijö då företag kan planera in underhåll på förhand och kan minska antalet jourreparationer.  

Markus pratade också mycket om hur Start-Up världen fungerar i Silicon Valley, hur finansiering fungerar och hur den har förändrats efter pandemin och i dagens mer ansträngda ekonomiska läge. Det var intressant att höra hur han menade att betalande kunder är av högsta betydelse inom start-up världen och att man ska göra vad som krävs för att få dem, och att bygga tillit är en viktig del av det. Han gav oss även ett användbart karriärtips som svensk arbetstagare i USA; färdigställ allt det du kommunicerar och planerar att göra. Om du uppfyller det kommer du sticka ut på den amerikanska arbetsmarknaden. 

Markus bjöd sedan med oss in i deras labb där han visade de maskiner som användes för att validera modellerna de utvecklat på Novity. 

Vi vill rikta ett stort tack till Markus och Novity som lät oss få besöka deras kontor!