Studiebesök – Volvo Cars & Nordic Innovation House


Volvo Cars välkomnade oss nyligen till deras R&D center beläget i Sunnyvale i mitten av Silicon Valley. R&D centret fokuserar på framtiden för mobilitet, och under vårt besök fick vi lyssna till bland annat Saurabh Jain, Director of Investments på Volvo Cars Tech Fund. Volvo Cars Tech Fund investerar i startups inom bilbranschen och Saurabh berättade om deras nuvarande portfölj. Väldigt intressant att höra hur Volvo Cars genom minoritetsinvesteringar är med och formar branschen och ett större ekosystem fokuserat kring mobilitet.

Vi var även och besökte Nordic Innovation House, där vi fick lyssna på en panel bestående av Alex Bergo & Vilil Lid från Nordic Innovation House samt Tomas Kandl, ansvarig för business Sweden i Silicon Valley. Alex och Vilil delade med sig av deras erfarenheter som egenföretagare och hur det var att etablera deras gemensamma företag i USA. I sina positioner på NIH och Business Sweden hjälper samtliga tre svenska företag som vill etablera sig USA med rådgivning om allt från företagsstrategi till resning av kapital.

Under besöket fick vi väldigt stort utrymme att ställa frågor, och det var väldigt intressant att höra deras reflektioner kring skillnader mellan affärsklimatet i USA och specifikt Silicon Valley med nordiska länder. Vidare pratade de om startup klimatet i Sverige, och hur de tror att framgången för svenska företag, har demonstrerat att venture capital modellen fungerar även i Sverige, något de trodde lägger grunden för en stark tech-scen i Sverige även i framtiden.

Stort tack Volvo Cars & Nordic Innovation House!

,