Startup projekt – Aiden Automotive Technologies


Denna sommar har vi fått göra ett projektarbete hos Aiden vilket är ett intressant start-up inom fordonsindustrin här i Bay-området. Företaget är relativt nystartat, med 2 av 3 grundare från Sverige, och befinner sig därmed i ett spännande skede på sin resa att transformera fordonsindustrin. De erbjuder ett effektivt och genomtänkt sätt att dra nytta av den enorma mängd data som uppkopplade bilar genererar. Branschen verkar inte helt ha satt sin standard ännu för dataanvändningen ska gå till, och det gör Aiden och hela bilindustrins resa extra intressant att följa.

Företaget skriver på sin hemsida: Cars have stories to tell. We give them a voice. Genom att erbjuda mjukvara som gör att data från dagens högteknologiska bilar faktiskt kan appliceras på ett betydelsefullt sätt kan förare, data-partners (företag som använder datan) och OEMs gagnas, där Aiden är en pipeline mellan parterna. Med ett enkelt och GDPR-kompatibelt medgivande från föraren tillåts värdefull data från bilen samlas in och sedan skickas till data-partners och OEMs som använder datan på olika värdeskapande sätt.

Idag har Aiden ett antal pilotprojekt, däribland ett med försäkringsföretaget If. Det gav oss inspiration att hitta fler innovativa användningsområden (use cases) som Aiden kan jobba vidare mot. Projektet inleddes med en analys av marknaden för uppkopplade fordon genom att hitta information och läsa på om alternativa tekniker och konkurrenter. Med detta som grund tog vi fram olika potentiella use cases och kommer inom kort presentera och lämna över både marknadsanalysen samt use cases till Aiden.

Vi kom i kontakt med Aiden genom att en i vår grupp var intresserad av fordonsindustrin och sökte på startups inom branschen i Bay-området. Vi tyckte att Aiden lät väldigt intressant eftersom de jobbar med en produkt som täcker flera av våra intresseområden, bland annat fordonsindustrin men också effektiv och strategisk datahantering. Vi skickade därmed ett mail och fick snabbt svar från Jonas, som tidigare studerat på Industriell Ekonomi på Chalmers, att de gärna tog emot vår hjälp. Vi fick sedan en presentation av företaget och fick själva komma med förslag på vad vi ville fokusera på. Vi diskuterade sedan våra idéer tillsammans med Aiden för att komma fram till en bra projektplan där vi kunde fokusera på det vi tyckte var intressant och som Aiden kunde ha användning av. Aiden har i sann startup-anda varit riktiga idésprutor och gett förslag på allt möjligt vi hade kunnat göra även under projektets gång, men också varit väldigt tillmötesgående med att vi skulle få fokusera på de delar som vi personligen tyckte var mest intressanta.

Det har varit ett mycket lärorikt samarbete och vi hoppas att Aiden kommer att få bra användning av det vi levererat under denna sommaren. 

Trevlig sommar och soliga hälsningar från Berkeley önskar vi i gruppen som heter Daniela, Erika, Hanna, Victor och William.