Startup projekt – Einride


Under sommaren har vi fått möjlighet att göra ett projekt med det svenska företaget Einride. Einride grundades 2016 och har sedan dess haft som mål att elektrifiera och på sikt automatisera transportindustrin, där produktutbudet består av intelligent mjukvara för transportplanering samt elektriska och autonoma lastbilar. En av deras produkter, Einride Pod, blev 2018 världens första lastbil att köra frakter helt autonomt och elektriskt i ett kommersiellt flöde. 

Företaget har på kort tid med hjälp av teknikledarskap skaffat sig en intressant position på marknaden, där de under de senaste åren sett sin kundlista växa fort, som bland annat inkluderar företag som Electrolux, Lidl, Coca-Cola och SKF. 2021 genomförde bolaget en investeringsrunda om ca 930 miljoner kronor, där huvudfokuset för det nya kapitalet är en internationell expansion med särskild vikt på etablering i USA.

Einride är nu mitt i den amerikanska etableringen, och i kärnan av den är Joel Eriksson Enquist (fd. I-Chalmers med flerårig erfarenhet inom Venture Capital), VP of Corporate Development på Einride. Joel är vår handledare för sommaren, han är situerad i San Francisco och håller just nu på att bygga upp Einrides närvaro i Silicon Valley, bland annat genom etablering av ett Einride-kontor i Palo Alto. 

Bolaget befinner sig alltså i en väldigt expansiv fas och kommer under kommande period ha stort behov av att anskaffa sig en stor variation av olika teknologier och funktioner. Det är här vi kommer in i bilden, då Joel vill ha vår assistans att utveckla en build-, buy-, partner-strategi, vilket kan användas för att guida diskussion kring när olika anskaffningsmetoder för teknologi är lämpliga. T.ex. vilka funktioner och teknologier som är mest lämpliga att utveckla internt på Einride, kontra vilka som lämpar sig bäst att licensiera eller anskaffa genom ett företagsuppköp.

Än så länge flyter arbetet på bra och vi hoppas på att om några veckor kunna leverera ett framework som kommer guida diskussion kring Technology Acquisition för anställda runt om på Einride. 

/Alfred, David, Eric, Henrik, Teo