Startup projekt – Hela Business Model Development


Vi har just avslutat tredje veckan av vårt projektarbete tillsammans med teamet bakom applikationen Hela. Appen är inriktad mot virtuell hjärtrehabilitering, en viktig kategori inom området Telehealth som exploderat under covid-19 pandemin. Olika hjärttrauma är ett av de vanligaste allvarliga sjukdomstillstånden för den amerikanska befolkningen, i dagsläget påbörjar endast 30% av hjärtinfarktpatienterna ett rehabiliteringsprogram och mindre än hälften avslutar det. 

Genom Robin Teigland fick vi kontakt med Helas VD Asmen Gül, som efter sin examen vid KTH gjorde ett internship under ett år i Silicon Valley. Här föddes idéen till det som idag är Hela. Grundaren Asmen utvecklar Hela med målet att underlätta hjärtsjukas rehabilitering och öka chansen till fullföljande av rehabiliteringsprogram genom att involvera stöttning från både vänner, familj och vårdgivare. Applikationen synliggör även patientens utveckling under rehabiliteringens gång genom visualisering av hälsoförbättringar.

Under våren hade vi några möten med Asmen och övriga teamet kring Hela, för att förbereda sommarens projektarbete.  Hela är en startup i ett relativt tidigt skede, och plattformen är ännu inte lanserad. Vår roll dessa första veckor har därför varit att analysera en tänkbar affärsmodell och hur den skulle kunna appliceras på Hela. Detta har inneburit mycket research på området virtual health care.  Eftersom den amerikanska marknaden inte har samma transparenskrav på sina bolag som den svenska, har vi fått använda kreativa metoder för att hitta pålitliga data och lyckas analysera konkurrenter på marknaden. 

Vi har möte med Hela varje vecka, där vi tar projektet framåt och försöker matcha teamets behov med våra egna intressen. Framöver kommer detta troligen innebära en fördjupad affärsmodellsanalys och även en pitch för en möjlig investerare. Hittills har projektet varit både spännande och utmanande, då vi fått läsa in oss på en helt ny marknad och sätta oss in i Hela som bolag och förstå hur vi bäst kan stötta deras utveckling. 

/Moa, Kerstin, Astrid & Stina

För att läsa mer om Hela: https://www.aegletech.net

Redo för hike vid Lake Tahoe!