Startup projekt – Intäktsmodell för RUBI Laboratories


Under sommaren här i the Bay Area kommer vi i vår grupp att arbeta med det San Francisco-baserade startup-företaget RUBI Laboratories. Med de skyhöga ambitionerna att skapa koldioxid-negativa tyger från storföretagens CO2-utsläpp har tvillingsystrarna Neeka och Leila utvecklat en teknologi som gör det möjligt att omvandla koldioxid från luften till naturliga fibrer – en process inspirerad av hur plantor och träd växer, men på industriell skala utanför cellen.

Textilindustrin uppskattas idag stå för 10% av de globala utsläppen av växthusgaser och RUBIs koldioxidnegativa och resurseffektiva process har fått uppmärksamhet från många av världens främsta klädtillverkare, och de står idag inför två utmaningar: att skala upp sin process och att hitta en hållbar intäktsmodell.

Det är i RUBIs andra utmaning som vår grupp kommer in i bilden! Under sommaren kommer vi genomföra kvantitativa såväl som kvalitativa studier och intervjuer för att utvärdera för- och nackdelarna med olika intäktsmodeller som kan passa ett hållbarhetsfokuserat startup i textilindustrin. I enlighet med RUBIs önskemål kommer stort fokus ligga på att hitta en modell som inte bara möjliggör lönsamhet utan även ger dem kontroll över hållbarheten hela vägen från fiber till plagg.

I en lokal som uppfyller varje aspirerande entreprenörs vildaste fantasier har RUBI Laboratories sitt kontor och tillhörande labb. Här gjorde vi i förra veckan ett intressant studiebesök för att träffa teamet, räta ut frågetecken och inspireras. De kommande veckorna kommer ni finna oss flitigt efterforskande, nyfiket intervjuande, nördigt beräknande och ivrigt analyserande för att kunna presentera våra slutsatser vid sommarens slut.

/Oscar, Johanna, David, Sara & Viktor