Startup-projekt: Thumbtack Konkurrensanalys 2

Thumbtack har sitt kontor på 1355 Market Street. En av San Franciscos huvudgator.

”Här i USA är det faktiskt helt okej att visa sina känslor…” Erik Olesund på Thumbtack skrattar efter att vi konstaterat hur överraskade vi var över den enorma entusiasm med vilka våra projekt tagits emot. Det är i slutet av augusti, och vi har precis presenterat våra resultat inför 40 anställda i Thumbtacks största styrelserum. För de av oss som pluggat Public Speaking under sommaren var slutpresentationen ett riktigt eldprov, men det är också just nyfikenheten och det stora intresset från Thumbtack som har gjort det här projektet så minnesvärt.

Precis som den andra projektgruppen tycker vi att det har varit fantastiskt roligt att jobba för Thumbtack. Företaget startade sin plattform under 2009 och värderas idag till över 1 miljard USD. Under 2018 rankades företaget som en av de bästa arbetsplatserna i Bay Area. Kontoret ligger i centrala SF, där man har köpt till sig hela den sjätte våningen i Twitter-skrapan, och under dagen serveras tre måltider av handplockad kökspersonal från några av San Franciscos bästa restauranger. Vi har spenderat så mycket tid vi har kunnat på kontoret!

Thumbtacks affärsidé bygger på att länka samman användare i behov av en tjänst (t.ex. en köksrenovering) med lokala småföretagare. Idag kan användare av appen söka efter tjänster i över hundra olika kategorier. I vårt projekt har vi analyserat vad Thumbtack kan lära sig från användarupplevelsen i konkurrerande plattformar inom Home Remodeling-segmentet.

Resultaten sammanställdes i två dokument: en deck med slutsatser inför slutpresentationen, och en mer detaljerad rapport där användarupplevelsen i konkurrenternas appar redogjordes för i större detalj. Under projektet fick vi löpande stöd och feedback från 3 olika mentorer på Thumbtack, vilket har varit väldigt tacksamt.

Allt som allt är vi glada och nöjda att vi fick möjligheten att göra det här projektet, och flera av oss funderar aktivt på att söka oss tillbaka till företaget under kommande somrar. Likt den andra gruppen vill vi passa på att rikta ett stort tack till Erik Olesund och Marcus som gjorde projektet möjligt. Tack och hej!

/Johannes, Adam, Petrus, Theodor & Jessica