En lördag full av fotboll


Att följa en turnering som spelas på andra sidan Atlanten är inte helt enkelt. Damernas kvartsfinal som i Sverige spelades under kvällstid 29 juni började för oss lagom till frukost. Efter mycket letande hittade vi ett kafé som öppnade upp och satte igång projektorn för att vi skulle få se Sverige besegra tyskarna. För oss var det en upplevelse att få se matchen, men för lokalinvånarna var upplevelsen snarare att se ett gäng gulklädda ungdomar heja fram Sverige, lite för högt, tidigt på morgonkvisten. Sverige satte tyskarna på plats och mätta och trötta efter all nervositet gick vi hem för några timmars vila.

VM var inte den enda fotbollshändelsen vi fick uppleva denna dag! Zlatan och hans LA Galaxy skulle även komma på besök och möta San Jose Quakes på Stanford Stadium. Innan matchen fick vi göra det som är obligatoriskt inför varje amerikanskt sportevenemang, Tailgate:a. Att Talegate:a innebär att folk innan matchen samlas på parkeringen för att grilla, dricka öl och umgås. Tyvärr var vi inte lika förberedda som amerikanarna som hade med sig partytält, stolar och bord samt stora grillar, men för att vara nybörjare blev vi helt klart godkända.

Från parkeringen tog vi oss sedan till stadion där vi fick se en, jämfört med Sverige, mycket patriotisk öppning av matchen. Ett flygplan flög in över stadion och ut hoppade fallskärmshoppare med USA:s flagga och rök i färgerna blått, rött och vitt. Publiken jublade och var helt lyriska medan vi svenskar fascinerat observerade händelsen. Rollerna byttes snabbt när spelarna introducerade och Zlatan kom in på planen, för oss var ju detta kvällens stora händelse. Ihärdigt väntade vi på att få se Zlatan göra det som han gör bäst, att göra mål. Damernas framgång under förmiddagen verkade dock inte ha smittat av sig på Zlatan och LA Galaxy som tyvärr förlorade med 0-3.

Efter en lång dag med mycket hejande begav vi oss hemåt från Stanford Stadium. Att Zlatan inte hade gjort något mål var vi såklart lite besvikna över, men det viktigaste var ju trots allt att Sverige tagit sig vidare i VM!