STARTUP PROJEKT: KUDOS

Kudos är det startup vi (samtliga personer vars namn är listade längst ned) gjorde ett projekt åt. De är nyinflyttade i det väldigt trevliga Sausalito-området i Silicon Valley men grundat i Norge där en viss del av företagets anställda fortfarande jobbar. Kudos har skapat en barnvänlig och säker bilddelningsapp (tänk Instagram för barn), där de vill ge barn i åldrarna 8-12 en trygg ingångsport till sociala medier. Genom att moderera alla bilder som läggs upp och på olika sätt förhindra mobbning, scams och olämpligt beteende vill de hjälpa till att forma framtidens sociala media-kultur.

 

Vårt första möte var på deras helt nya kontor, precis vid vattnet där man kan se både Alcatraz, Golden Gate Bridge och San Francisco ute i det blå. Den första frågan som slog oss är hur många miljoner barn som behöver ladda ned appen för att täcka lokalhyran. Kontoret var öppet och fräscht, och liksom på så många andra startups dukades det snabbt fram kakor och dricka medan vi spänt väntade på den första presentationen om vad vi skulle pyssla med under sommaren.

 

Vår uppgift från början var att “Evaluate the product and the related business model and suggest potential improvements”. Väl på plats kom vi dock överens med företaget om att ändra riktning. Det vi till slut gjorde vår rapport om var hur man skalar upp en social media applikation för att snabbt öka antalet användare och nå kritisk massa. Arbetet har varit mer teoretiskt än det från början var tänkt, men samtidigt lärorikt och har resulterat i många användbara insikter. Det har varit intressant att besöka bolaget och se hur ett startup från Norden använder sig av nätverket, kompetensen och kapitalet som finns i Silicon Valley för att maximera sina chanser att bryta igenom bruset av alla de appar som dagligen lanseras i området. Arbetet resulterade slutligen i ett antal konkreta tips Kudos kunde använda sig av för att öka användarantalet och marknadsföra och positionera sig rätt inför lanseringen.

 

I skrivande stund har vi precis lämnat in rapporten till Kudos, så hur mycket av våra resultat de använt sig av vet vi inte än. Men om du läser detta inför Berkeleyutbytet 2019 och Kudos är det nya Instagram (i alla fall för barn i åldrarna 8-12) och internetmobbning är obsolet så har det fungerat!

Matilda Berg

Matilda Florén

Daniel Frändberg

Adam Lindén

Matilda Törnqvist

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *