STUDIEBESÖK PÅ INTEL

1968 grundade Gordon E. Moore och Robert Noyce Intel som låg bakom världens första integrerade krets, som möjliggör kommunikation med ettor och nollor i en dator. En stor förklaring till varför vår värld ser ut som den gör idag.

Skillnaden mot en traditionell krets som görs för hand är att en integrerad krets är gjord av en tunn platta kisel, vilket man kan fästa tunna trådar som fungerar som halvledarmaterial. Genom denna upptäckt kan man alltså få plats med miljontals eletroniska komponenter på en kvadratcentimeterstor platta vilket kort och gott möjliggör för fler och snabbare operationer. Bild 3 är ett exempel på hur denna krets möjliggjorde varför dagens miniräknare har så få knappar. Innan den vi ser på bild tre så fanns det en krets per operation, vilket innebär många knappar. Grundarna till Intel ifrågasatte denna klantiga programmering och skapade då en krets som tillät flera operationer per krets, därav minskat antal knappar på miniräknaren.

En annan rolig kuriosa är förklaringen bakom Intels produktnamn. I början så bestod de utav siffror. Till exempel, Intel 8086. Vad dom dock märkte var att konkurrenter kopierade deras nummer och folk tog fel produkter i tro att det var en Intelprodukt. Efter en lång juridisk härva kom domstolen fram till att man inte kan varumärkesskydda en siffra, därav heter dagens produkter istället Intel Pentium, Intel Pentium D eller Intel Core i7 som exempel.

Förutom många roliga fakta om datoriseringen och hur namnet Silicon Valley togs fram (det är det mest användbara halvledarmaterialet sett till kostnad och tillförlitlighet som används i datorkretsar) så fanns det även en rolig maskin som räknande ut hur snabb man var i nanosekunder. Gissa om vår grupp lekte som om vi vore dagisbarn igen!

//Vincent

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *