STUDIEBESÖK PÅ IVALDI

Det första företagsbesöket gjordes på Ivaldi. Det är ett relativt litet och nystartat företag som tillverkar nästa generations 3D-skrivare. Deras lokaler låg ovanför ett varuhus vilket tidigare var fabrikslokaler innan de stängdes för gott. När Ivaldi var i behov av lokaler i Sillicon Valey 2012 så stötte grundare, Espen, på några ägare till de övergivna lokalerna. Då kom Espen på en idé. Han tänkte att med sitt nätverk så skulle han enkelt kunna hitta andra startups i behov av lokaler. Det han ville ha i utbyte var vetorätt till alla framtida hyresgäster som arbetar inom 3D skrivning. Fastighetsägarna gick med på detta och inom 5 år ökade fyllnadsgraden från 20 % till 80 %.

Ivaldi säljer framförallt två saker. Komponenter som är 3D-skrivna och set av 3D-skrivare. Espen startade med att visa vart de skriver ut komponenterna. Det var ett litet rum med ett dussin 3D-skrivare som höll på att skriva ut komponenter. Vissa av komponenterna skulle vidare till startups i samma lokaler. Deras vision är att lösa problemet med reservdelar. Idag så kostar det enorma summor både för skepp och industrimaskiner för att sällsynta komponenter måste bytas ut. Tanken är att med enkel tillgång till 3D-skrivare så ska företag snabbare erhålla reservdelar. Deras nuvarande strategi är att skapa en stor närvaro vid världens alla hamnar. Där kan kostnaderna för fartygen öka dramatiskt om de fastnar.

Avslutningsvis besökte vi Daves Brewery, ett mikrobryggeri som låg precis intill Ivalid’s kontor. Där kunde vi släcka törsten med över 40 olika ölsorter innan de som blev utan fick sätta sig bakom ratten och köra tillbaka till Berkeley. 

//Linnea A.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *